Clicking on this blue square gives you correct entrance into The Heritage of the Great War - to the FrontpageDE ERFENIS VAN DE GROOTE OORLOGClicking on this blue square gives you correct entrance into The Heritage of the Great War - to the Frontpage
Clicking on this blue line gives you correct entrance into The Heritage of the Great War - to the Frontpage

Belgische marine onderzoekt dump in zee

Gifgasgranaten bij Knokke als nieuw

Door Rob Ruggenberg

"Die gifgasgranaten verkeren in nieuwstaat. Ze zijn prima bewaard onder al dat zand. Er mankeert nog niks aan".

Aldus de Belgische marineduiker G. Couwenburgh aan boord van het schip 'Belgica,' na afloop van een duikoperatie in 1995 bij Knokke.

Knokke beachOp veertien plaatsen voor het strand van de befaamde Belgische badplaats (FOTO RECHTS) nam de Belgische marine grondmonsters van de zeebodem. Dat gebeurde op aanwijzing van dr. G. Laus van het scheikundig laboratorium van de Vrije Universiteit in Brussel.

De Belgische overheid heeft dit labatorium opgedragen het gevaar van de dump te onderzoeken. Zij doet dit vanwege de ongerustheid die in binnen- en buitenland is ontstaan na een publicatie in Zuid-Nederlandse dagbladen (Brabant Pers) over de gifgasdump bij Knokke, zo legt dr. Laus uit.

Plastic buizen
De monsters werden diagonaal over de stortplaats genomen. Er werden plastic buizen voor gebruikt van 40 cm lengte en 6 cm doorsnede. Die werden op plaatsen waar munitie wordt vermoed verticaal in het zand geduwd en daarna boven en onder dichtgemaakt.

Marineduiker Couwenburgh weet nu al dat niemand zich zorgen hoeft te maken. "Er ligt zeker een halve meter zand over heen, dus je kunt die granaten daar veilig laten liggen."

In het officierenverblijf van het Belgische hydrografische vaartuig vertelt de duiker hoe donker het daar beneden was: "Je ziet er geen hand voor ogen, terwijl het toch maar een paar meter diep is. Dat komt door al die troep die in het water zweeft."

Hij vertelt ook dat de gifgas-granaten kleiner zijn dan algemeen wordt gedacht. "Ze zijn nog iéts kleiner dan dit", zegt hij en pakt de wijnfles op die op tafel staat. "En daar zit dan nog een glazen capsule in waar zich het mosterdgas in bevindt."

Hij gelooft niet in dat die dingen spontaan kunnen breken, "al is het wel zo dat met name die Duitse gasgranaten een nogal dun wandje hebben."

Pensioen
Opmerkelijk is dat duiker Couwenburgh in feite met pensioen is. De Belgische marine vroeg hem deze week speciaal terug te komen om deze klus te klaren, omdat hij twintig jaar geleden de leiding had bij de vorige duikoperatie in het munitiedump-gebied.

In de tussentijd blijkt - in tegenstelling tot wat de Belgische overheid in diverse rapporten wil doen geloven - geen onderzoek meer gedaan bij de gifgasdump.


  De dood wacht geduldig aan het Belgische strand.

  De verschrikking van Houthulst.

  Naar de voorpagina van de Erfenis van de Groote Oorlog